Iedereen liegt

Waarheidsvinding en leugendetectie

Iedereen heeft ideeën hoe en waarom (andere) mensen liegen en hoe we dit wel of niet kunnen herkennen. Maar hoe goed zijn we in het herkennen en aanpakken van leugens? En hoeveel weten we eigenlijk over leugens en waarheid?
Dat is de vraag (doe de quiz op de website en zie hoe jij scoort!).

We hebben allemaal te maken met leugens in ons (dagelijks) leven en deze leugens hebben in meer of mindere mate impact op ons. We weten dit, accepteren dit tot op zekere hoogte. We ergeren ons eraan of we worden er boos over of verdrietig van.
De gevolgen en de impact van leugens kunnen ons motiveren om dingen te veranderen, of ze kunnen ons depressief, boos of passief maken. 

"Waarom liegen mensen? Wanneer liegen mensen? Hoe kan ik leugens herkennen?"

Maar zelden staan we stil bij het proces van liegen zelf (Waarom loog deze persoon? Had ik de leugens kunnen herkennen of had ik er iets tegen kunnen doen?).

Hoe komt dit? Als we honger hebben, gaan we eten, als ons haar lang is gaan we naar de kapper of als we depressief zijn zoeken we hulp (hoop ik). We bemerken een probleem of ongemak, en zoeken daar een oplossing voor. 

Bij leugens doen we – naar mijn mening – vaak aan symptoombestrijding, de impact van de leugen pakken we aan (wat de leugen met je doet). Daarmee bedoel ik, dat als je bedrogen bent, je met de pijn en het verdriet leert omgaan. Dat als iemand vaak tegen je liegt, je die persoon gaat vermijden of dat je achterdochtig wordt naar mensen. 

Actieve rol in waarheidsvinding

Maar onze kennis en inzicht omtrent liegen – en daarmee de kans om mensen eerder op leugens te betrappen- die vergroten we niet! Ik denk zeker dat er een interesse is bij mensen om de waarheid te achterhalen, maar latent. Oftewel, aanwezig, maar deze moet om wat
voor reden dan ook worden ‘aangezet’. Mensen moeten er bewust op worden gewezen dat misleiding en liegen wel degelijk bestudeerd kan worden, en mensen een actieve rol hierin kunnen nemen, in plaats van het passief “ondergaan”.

Denk eens aan alle interacties die je hebt met de mensen om je heen (partner, kinderen, vrienden, werk, sport of maatschappelijk). Hierbij zullen altijd situaties zijn waarin het handig
is om meer te weten over waarheidsvinding, om zo een leugenachtige situatie eerder te registreren en jezelf te beschermen. Of juist door misleidend gedrag te ontmaskeren en de waarheid boven tafel te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een vreemdgaande partner of een liegende sollicitant. Problemen van een cliënt (waar hij over liegt), die je als huisarts, psycholoog of andere hulpverlener, eerder kunt registreren. Of het betrappen van een liegende politicus. 

Dus kennis van thema’s zoals, waarom liegen mensen? wanneer liegen mensen? en hoe kan
ik leugens herkennen?, geven je niet alleen inzicht maar ook en voorsprong op anderen. 
Uiteraard kun je niet alles zien of ontdekken, daar is de materie te complex voor. 
Maar de cursussen van Exposum geven je wel kennis omtrent liegen, leugendetectie en waarheidsvinding. En geven je daarmee extra tools in je toolbox in menselijke interacties!

Interesse, nieuwsgierig of heb je vragen omtrent waarheidsvinding?

Neem contact met ons op zodat we kunnen kijken wat Exposum voor jou kan betekenen.
We staan je graag vrijblijvend te woord. 

exposum-6